Sarpsborg seilforening ønsker å være det naturlige valget for barn og voksne, i Sarpsborg og omegn, som ønsker å delta i et fellesskap rundt seiling og båtliv generelt, og seilsport spesielt. Seilsporten, som idrett, er delt opp i seks disipliner:
1. Turseiling (Cruising)
Dette er nok den mest vanlige disiplinen i Norge. Turseiling gjøres med alt fra den minste seiljollen til store seil yachter. Den mest vanlige turbåten, som også kalles “familieseileren” er en båt som er fra 8 til 15 meter lang, og som har koke- og overnattingsmuligheter om bord. I Sarpsborg seilforening er dette en meget populær aktivitet blant våre medlemmer.
2. Fleet Race
Når det kommer til ren konkurranseseiling er det Fleet Race som er det som seiles oftest. Fleet Race er en form for konkurranse (regatta) hvor hver båt konkurrerer med samtlige andre båter på startstreken. I Fleet Race benyttes alt fra Optimistjoller og seilbrett til store 24 meter lange seilbåter med 20 mann om bord. Det kan seiles på faste merker, hvor spesifikke øyer, skjær, fyr og andre sjømerker benyttes som rundingsmerker. Det kan også seiles på utlagte rundingsbøyer, som former en ønsket bane. Dersom båtene som seiles med er definert som “entype”, så må alle båter være like, slik at det er kun seileren sin kunnskap og fysikk som blir avgjørende for utfallet av konkurransen. Alle joller og seilbrett er definert “entype” båter. Men når det gjelder større båter med fast kjøl, så seiler de oftest i henhold til et “respit” system hvor båtenes forskjeller bli eliminert ved at de raske båtene blir tildelt et høyere handicap enn de ikke fullt så raske båtene. Slik kan ulike båter konkurrere med hverandre på et tilnærmet likt nivå. Fleet Race er den mest populære konkurranseformen i Norge. I Sarpsborg seilforening utøves ukentlig Fleet Race med Optimistjoller, RS-Feva joller, Laser Joller og Kjølbåter.
3. Offshore Seiling (Offshore & Oceanic Sailing)
Offshore Seiling er når kjølbåter seiler lange turer i den hensikt å konkurrere. Ofte er konkurransene uformelt bygget opp for å skape et fellesskap rundt tradisjonelle overfarter over åpne hav strekninger. Internasjonale regattaer i denne sammenheng er for eksempel Volvo Ocean Race, Atlantic Rally for Cruisers (ARC). Tilsvarende nasjonale regattaer kan være Skagen Race (Bærum seilforening) og Two Star (Fredrikstad seilforening) . Sarpsborg seilforening har ofte medlemmer med på slike nasjonale Offshore konkurranser.
4. Lag Seiling (Team Sailing)
Lagseiling blir oftest benyttet med joller, og for barn og unge. I lagseiling seiler 3 til 5 seilere på lag. To og to lag stiller til start, og det seiles på korte utlagte baner. Det finnes flere ulike formater som kan benyttes for å sikre at det blir et rettferdig arrangement. Sarpsborg seilforening har hatt deltagende lag med på ulike nasjonale og internasjonale Lag Seiling konkurranser.
5. Match Racing
Match Racing er en konkurranse hvor to båter konkurrerer mot hverandre på en kort bane. Americas Cup er en slik disiplin.
6. Para Seiling (Para Sailing)
Para seiling er seiling hvor personer med handicap kan delta aktivt i regattaer. Sarpsborg seilforening har nylig hatt seilere som har deltatt i blant annet Paralympics.